29 Kasım 2015 Pazar

İNSANLARLA YAŞAMAK..


İnsanlarla yaşamaya çalışmak bir sanattır. Her sanatçı kendi çizgisini korur. Asla ondan ödün vermez. Yaşatır kendi bildiğince sanatını.
İnsanlarla yaşayabilmek dünyanın en zor işidir belki de. Sen ödün vermeye çalışırsın her şeyden. Bütün fedakârlığı senden beklerler. Kimse bunun karşılığında bir şey yapmaz. Senin iyiliğini düşündüklerini söylerler nerde kötü var sana ularlar. Buna rağmen sen yaparsın yine her şeyi. Onların istediği gibi olursun beğenmezler. Kendin olmaya çalışırsın, beğenmezler. Başkası olmaya çalışırsın, ikiyüzlü derler. Doğruyu söylersin, kovulmadığın köy kalmaz. Yalan söylersin, adın yalancıya çıkar. İnsanları kendine uydurmak mı gerek kendini insanlara mı? Hangisi seni daha mutlu eder. Gülümserken insanlar sana, gözlerinde nefreti görmek yakar seni, yalan söyler dil ama gözler yalan konuşmaz. Susmaz gözler her şeyi onlar söyler. Bütün gerçeği haykırırlar. Tabi anlayana… İçin dışın bir olması gerekir. Gözlerle dilin aynı konuşması gerekir. Kovulmayı göze alarak doğru söylemek gerekir. İnsanlara uymak değil kendini olduğun gibi kabul ettirmek gerekir.
Ayağını yere sağlam bas. Başın dik olsun. Öyle yaşa ki, insanlar senin karşında yalan söylemesin. Sende onlara yalan söyleme. Sadece doğru ol, her şeyinle aynı ol. İçin dışın bir olsun. İnsanlar senin ardından, içi seni yakar dışı beni demesin. İnsanlara aldırma. Onlar konuşur. Onları dinleme. Doğrundan vazgeçme. Sadece mutlu ol, hayatı mutlu yaşa. Kimse seni ağlarken görmesin. Sürekli ağlayan insan zayıf insandır. Aciz insan kendini gözyaşıyla savunur. İnsanların karşısında başın dik ol. Her zaman söyleyecek bir sözün olsun.
Unutma,
Yalan söylesen de yaranamazsın insanlara, doğru söylesen de. Adın yalancı çobana çıkacağına, doğrucu Davut’a çıksın. Yalanlarla köylere gireceğine doğrularla saraylardan kovul. Arkandan konuşan bin arkadaşın olacağına yüzüne her şeyi söyleyen on arkadaşın olsun. İnsanlara yaranmaya çalışacağına onlar sana yaranmaya çalışsın. Seni ipe götürecek doğru, ipten kurtaracak yalandan yeğdir. İnsanlarla yaşamaya çalışmak zordur. Sen düsturunu koruduğunda birde bakmışsın ki sen onlarla değil onlar senle yaşamaya çalışıyor.

Sen kendi sanatını koy ortaya. Kendi bildiğince yaşamaya çalış insanlarla. Sanatçı nasıl sanatını yerleştiriyorsa insanlara sende öyle yerleştirirsin düsturunu onlara…

1 yorum: